Targroch Mąka z nasion Amarantusa

17,90  + koszty dostawy

Mąka z amarantusa powstaje z nasion szarłatu, znanego powszechnie jako amarantus – ze względu na intensywny kolor wpadający w róż. Jest rośliną naturalnie bezglutenową, dlatego stanowi konkurencję dla popularnych mąk pszennych. Zawiera ponadprzeciętną ilość białka i żelaza, przez co z roku na rok zyskuje na popularności. Mąka z amarantusa nie znajduje się w każdej polskiej kuchni, chociaż powinna!

17,05 

Na stanie

Opis

Co zrobić z mąki z amarantusa?     

Szarłat to roślina, z którą dopiero uczymy się obchodzić. By zacząć przygotowywać z niej potrawy należy przede wszystkim wiedzieć, że mąka z amarantusa nie zachowuje się tak jak inne, zwłaszcza pszenne. Jej właściwości łatwiej jest porównać do innych mąk bezglutenowych, które również nie posiadają czynnika wiążącego. W związku z tym mąka amarantusowa sprawdza się chociażby jako zagęstnik, lecz nie nadaje się do samodzielnego stosowania w wypiekach wymagających wyrośnięcia. Dla uzyskania najlepszego efektu warto połączyć mąkę z nasion amarantusa z innymi rodzajami – wówczas wypieki będą pulchne i pozbawione zakalca, naleśniki idealne i zwarte, a racuchy chrupiące i smakowite jak nigdy.

Masa netto: 1000g / 1kg

Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Mąka z amarantusa jest naturalnym źródłem:

> Magnezu – przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

> Żelaza – pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny.

> Cynku – pomaga zachować zdrowe włosy, skórę i paznokcie.

Informacje dodatkowe

WagaBrak danych
Opakowanie

Targroch Mąka z nasion AmarantusaTargroch Mąka z nasion Amarantusa
17,90  + koszty dostawyDodaj do koszyka
Targroch Mąka z nasion AmarantusaTargroch Mąka z nasion Amarantusa
17,90  + koszty dostawyDodaj do koszyka