Spring Happiness Kasztany Wodne Water Chestnuts
6,50 zł + koszty dostawy
Zastosowania kulinarne: bulwy cenione są jako składnik potraw orientalnych, wykorzystywane są np. w kuchni chińskiej i wietnamskiej. Lekko słodkawe w smaku, charakteryzują się trwałą chrupkością. Gotowane kasztany wodne podawane są z sosami lub przyprawami z daniami z ryżu. Wykorzystywane są też w nadzieniu pierogów.
Kasztany te są lekkie w delikatnej zalewie i są obrane ze skórki.
Polecamy szczególnie do dań typy stir-fry.
Są bogate w błonnik, magnez, potas i witaminy B2 i B6.
Opis
Ponikło słodkie, ponikło bulwiaste to gatunek jadalnej byliny z rodziny ciborowatych (turzycowatych). Występuje na terenach podmokłych w Afryce tropikalnej i południowej, w Azji południowej i wschodniej, w Australii i na wyspach Oceanii. Poza tym rozpowszechniony jest w strefie tropikalnej jako roślina uprawna. Jadalne podziemne bulwy nazywane są “kasztanami” lub “orzechami”. Bulwy tworzą się na końcach poziomo rozrastających się kłączy, z nich też wyrastają nadziemne, rurkowate pędy i liście osiągające do 2 m wysokości.
Masa netto: 227g
Informacje dodatkowe
| Opakowanie |
|---|






