Nasz przepis na zupę meksykańską

Składniki na około 5 porcji:

mięso wołowe mielone – 400g
cebula – 1 sztuka (+łyżeczka oliwy z oliwek)
pomidory w puszce krojone – 1 puszka
sos pomidorowy – kartonik (ok.400g)
bulion wołowy – 1,5 – 2 litry
kukurydza z czerwoną fasolą – ok. 300g – najlepsze są już gotowe z zalewie cayenne, ja nie znalazłam tym razem i dodałam zwykłe
słodka papryka – 1 łyżeczka
pieprz cayenne – 0,5 łyżeczki (lub więcej, jeśli ktoś lubi hot)
sól – do smaku
czosnek – 3-4 ząbki

1. Cebulkę pokroić, delikatnie podsmażyć na oliwie.
2. Dodać zmielone mięso – podsmażyć.
3. Dodać sos pomidorowy, pomidory w puszce, bulion wołowy. Gotować ok. 0,5 godziny.
4. Dodać kukurydzę z fasolką.
5. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz cayenne. Gotować jeszcze 20-30 minut.

Można podawać samą lub w towarzystwie grzanek, pieczywa itd.

1 porcja:
Energia – 240kcal
Białko – 22g
Tłuszcz – 6g
Węglowodany – 24g

Podobne wpisy