Smalczyk wegański inspired by Jadłonomia – przepis

Składniki:
mała cebulka
ziele angielskie – 2 ziarna
goździki – 3 sztuki
liść laurowy
oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
puszka białej fasoli
śliwka suszona – 4 sztuki
sos sojowy – 2 łyżeczki
sól, pieprz – do smaku

Wykonanie:

  1. Cebulkę drobno pokroić, zeszklić (aż zrobi się lekko brązowa) na oliwie z goździkami, liściem laurowym i zielem angielskim.
  2. Fasolę odsączyć, zmiksować z sosem sojowym.
  3. Śliwkę pokroić na mniejsze kawałki.
  4. Cebulkę (bez liścia, ziela angielskiego i goździków) wrzucić do zmiksowanej fasoli. Dodać pokrojone śliwki. Wymieszać. ewentualnie doprawić solą czy pieprzem.

Podobne wpisy